Выбор города

Легалізація криптовалют в Україні

08.09.2021 10:05

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект №3637 про віртуальні активи.

За ухвалення закону проголосували 276 народних депутатів на засіданні 8 вересня.

Документ регулює оборот віртуальних активів в Україні та дозволяє учасникам ринку користуватися банківськими послугами, сплачувати податки з отриманих доходів та отримувати юридичний захист у судах при порушенні їх прав.

Як зазначив віце-прем'єр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, щоденний оборот віртуальних активів в Україні становить 1 млрд грн, але все це перебуває в тіні.

«Завдяки (прийнятому) закону це врегулюється. Буде створено вигідні умови, які дозволять компаніям реєструватися в Україні, а не за кордоном. Бюджет отримуватиме податки, а підприємцям почуватиметься захищеними. Усього кілька країн у світі легалізували криптоактиви – Німеччина, Люксембург, Сінгапур. Україна буде однією з них», – наголосив він.

«Наразі віртуальні активи стали об'єктом цивільних прав, об'єктом цивільного обігу. Однак попереду багато роботи. Протягом року ми маємо внести зміни до Цивільного кодексу та, звичайно, до кодексу податкового, розробити підзаконні акти», – прокоментував голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

Щоб здійснювати діяльність, пов'язану з обігом віртуальних активів, постачальники послуг повинні розкрити структуру власності та кінцевих бенефіціарних власників. Такі власники повинні мати бездоганну ділову репутацію, а також запровадити внутрішні процедури фінансового моніторингу для запобігання відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом.

Також документ визначає регулятора ринку – Мінцифри (в окремих випадках НБУ та НКЦПФР) та перелік професійних постачальників послуг віртуальних активів та їх реєстрацію.

«Легалізація віртуальних активів сприятиме активній реєстрації криптокомпаній в Україні. Зокрема, ухвалення профільного законодавства стимулюватиме залучення на український ринок іноземних бірж, стане потужним стимулом для подальшого розвитку криптосфери в Україні. Банки відкриватимуть для них рахунки та проводитимуть операції з новим класом активів», – зазначив заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку ІТ Олександр Борняков.

Поделиться:

08.09.2021 10:05

Искать везде

Введите ваши данные и мы вам перезвоним в течении 5 минут

Ваше имя

Номер телефона